MASTERCLASSES EN TASTINGS

23 april 2024

MAANDAG 4 MAART 2024 

TASTING EN MASTERCLASS BOB SAINT-CHINIAN 

De masterclass over Saint-Chinian wijnen (georganiseerd door Horeca Magazine) werd gegeven door Gaylord Burguière (directeur van appellatie) en Stijn Verleyen (bestuurslid VVS, DipWSET en gediplomeerd instructeur Languedoc-Roussillon/Sud de France).  

Saint-Chinian is een wijnstreek in de Languedoc gekenmerkt door een kalk- versus schistbodem. De kalkbodem zorgt voor gestructureerde wijnen met meer tannine. De schistbodem heeft de capaciteit om warmte op te slagen en zorgt daardoor voor meer rijp fruit en een lagere aciditeit (objectief). Maar door de grote kunde van de wijnbouwers in Saint-Chinian hebben de wijnen op schist toch een mooie ‘fraicheur’!

Mijn favoriete domeinen: Domaine de Pech-Ménel van de 2 zussen Elisabeth en Marie-Françoise Poux , Domaine La Madura met Canopé, Domaine des Pradels-Quartironi met Haut Priou.




    


MAANDAG 18 MAART 2024 - VVS ACTIVITEIT ‘WOMAN IN WINE MET KATHLEEN VAN DEN BERGHE’

De VVS activiteit werd georganiseerd in Muntpunt, in het centrum van Brussel.  Op het programma stond een degustatie van een heel assortiment  Loire wijnen van Château de Minière  https://www.chateaudeminiere.com/nl/ in Bourgueil en van Château de Suronde (tussen Chaume en Layon  https://www.chateaudesuronde.com). 

Beide wijndomeinen zijn eigendom van Kathleen Van den Berghe ( DipWSET en  bijna aan de eindstreep van Master Of Wine !)

Hier een paar van mijn highlights:

  • Blanc de Minière 2022 vs. L’Esquisse de Suronde 2022: 100 % Chenin Blanc, dezelfde vinificatie, enige verschil is de terroir.  De schistbodem van l’Esquisse zorgt voor meer mineraliteit.
  • L’Oeuvre de Suronde 2021: 100% Chenin Blanc gefermenteerd in betonnen ei.  Meer en meer de voorkeur van Kathleen (t.o.v. foudres) om de  authenticiteit van witte wijn te behouden.
  • Vignes Centaires 2019 : 100% Cabernet Franc.  100 jarige wijnstokken op kalkgrond.   Hier wordt geopteerd voor vinificatie in foudres en  rijping van 1 jaar in barrique om de tannine (kalkgrond) mooi te laten ontwikkelen.
  • Bulles de Minière Rouge: 100% Cabernet Franc.   Originele rode mousserende wijn. Verrassend !   Koude inweking om niet teveel tannine te extraheren.   2e fermentatie met druivensap.   Deze wijn wil ik eens uitproberen met chocolade of fruitdessert.   Of met gerecht met rode biet ?
  • Quarts de Chaume (enige Grand Cru in de Loire): zoet (147 g/l !) maar uitstekend in balans met hoge aciditeit.  Great ! De laatste jaren ben ik liefhebber geworden van het ontdekken en uitproberen van zoete wijnen.  De 3e zoete van 100% Chenin Blanc die ik de laatste maanden degusteerde. De andere twee waren "Les Lys", Domaine Francois Chidaine, Montlouis, 2009  en "Orbaciac" van Coteaux de la Vézère, 2009 uit de Corrèze.

Biodiversiteit wordt hoog in het vaandel gedragen op beide wijndomeinen van Kathleen.

5 juni 2024

EEN VERRASSENDE WIJNSTORY UIT LA DOUCE FRANCE

22 april 2024

EERSTE ‘STIJLVOL IN GLABBEEK’

22 april 2024

VERRASSENDE WINE&FOOD PAIRING

22 april 2024

VERGETEN DRUIVENRAS IN DE SPOTLIGHT

22 april 2024

LOMMELSE SAHARA

22 april 2024

FOLON EN MAGRITTE IN BRUSSEL

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x