EERSTE ‘STIJLVOL IN GLABBEEK’

22 april 2024

Op woensdag, 27 maart 2024 mocht ik 5  enthousiaste wine&food liefhebbers verwelkomen op ‘STIJLVOL in GLABBEEK’ – workshop initiatie wine&food pairing.   De eerste activiteit van Wine Walk & Art !  Een milestone in mijn carrièreswitch!

Het was een zeer geslaagde avond in goed gezelschap! 

Om een gemoedelijke sfeer te creëren,  schonk ik een champagne van Ph. Daviaux-Quinet, een kleine champagne boer die ik meer dan 10 jaar geleden tegenkwam in Chouilly op een wandeling met mijn wijnvrienden. 

De champagne was  100% Chardonnay, 60% vintage 2019, 40% reservewijn van 2018 en 2017, 39 maanden ‘sur lattes’.  De hapjes die ik serveerden waren:

  • gepocheerde zalm, zure room, limoen en granny smith
  • zelfde combinatie maar granny smith vervangen door dille
  • de gepocheerde zalm vervangen door gerookte zalm

Deze formule heb ik al een paar keer gebruikt als opener van de avond en leidt altijd tot interessante discussies. Sommige mensen vinden de combinatie met granny smith de beste, anderen de gepocheerde zalm met dille. Ook de discussie over de champagne was leuk. Ik vind de champagne ergens tussen SW1 en SW2 ( in termen van boek ‘Wijnboek voor foodies’, Kristel Balcaen), iemand anders vond het meer SW3 omdat de champagne erg aromatisch was.

Als tweede en derde wijn schonk ik een strakke Sancerre en een wijn van ‘een vergeten druivenras’ uit de Loire. Ik koos voor de traditionele (maar altijd goede) combinatie met verse geitenkaas van geitenboerderij Karditsel.   Er was ook geitenkaas met dille, en als extraatje geitenkaas met marmelade van limoen.  Dille, het groene kruid met koele aroma’s, en de strakke Sancerre, een goede match!   De marmelade van limoen zorgde voor enerzijds balans en anderzijds spanning met de aroma’s en smaken van de  ‘vergeten druif’ .  De nieuwsgierigen kunnen meer uitleg vinden over die druif bij blog  “VERGETEN DRUIVENRAS IN DE SPOTLIGHT”

Dan volgde een groene curry met kokos, kip, paksoi en gele paprika met een riesling GC Zinnkoeflé van het wijndomein E. Rominger uit de Elzas.  Een intense, aromatische wijn. Voldoende zuren (7 g/l) voor een tikkeltje verfrissing.  Het snuifje restsuiker (5g/l) was geen bezwaar.  De kruidigheid mocht iets hoger en het alcoholgehalte iets lager.

De gerookte ‘magret de canard’ werd ‘gepimpt’ met zwarte peper, geplette venkelzaadjes en vergezeld van gefrituurde pastinaak. ‘ANIJS’ in de hoofdrol.   Iedereen was het eens over de mooie pairing met ’Puro Syrah’ uit Somontano van Bodegas Fabricas.  De syrah van  IGP Collines Rhodaniennes ‘La petite Syrah’ van Maison Belle  was te licht.  De wijn is perfect voor een zomerse picknick!  Misschien volgende keer een andere IGP Collines Rhodaniennes proberen bijv. ‘Syrah de Seyssuel – Jardin de Rome, Garon’.   Ik ben al benieuwd!

Ik heb al verschillende keren een serieuze zoektocht ondernomen om de juiste ‘old cheddar’ te vinden.   Deze keer was het raak nl. ‘ Montgomery’s Cheddar’ uit Somerset.  Een droge, complexe cheddar van rauwe melk en minstens 16 maanden gerijpt.   De andere kaas was Reypenaer VSOP minstens 2 jaar gerijpt.   De Malbec uit Uco Valley van Susana Balbo was een goede match met de cheddar. Iemand anders opperde dat het ook een leuke match zou zijn met een orange wijn. Genoteerd ! De Reypenaer vereiste een duidelijke R3 rode wijn (intense, rijpe, geconcentreerde stijl met aroma’s van rijpe, gedroogde of gekonfijte vruchten)    Jumilla, Zinfandel, Amarone di Valpolicella ?  Voor een volgende keer.


De laatste wijn was een Vin Santo uit Toscane.   Ik vond de cantucci met geconfijte citroen de beste match, maar anderen prefereerden toch de cantucci met amandel.  De frangipane met een laagje abrikoos combineerde ook prachtig met de smaken van abrikoos, amandel en een vleugje honing in de wijn.

De wine&food pairing werd ondersteund met een presentatie over de wijndomeinen, de druivenrassen en hoe de wijn in de fles komt.

Toen we 40 werden droomden mijn man en ik van een “Chambre en Table d’hotes in Frankrijk”  op ons 55ste. Op ons bijna 60ste hebben we een peperkoekenhuisje in Frankrijk (Corrèze) en nu ontvang ik gasten aan de “Table d’hotes” in Glabbeek.

Enkele reacties :
‘Het was een bijzonder lekkere, gezellige en leerrijke avond’ Wim
Ik geloof super hard in het concept en ben ervan overtuigd dat je nog veel wijnliefhebbers zal mogen ontvangen !’ Thomas
“Het was super!” Lieve

5 juni 2024

EEN VERRASSENDE WIJNSTORY UIT LA DOUCE FRANCE

22 april 2024

VERRASSENDE WINE&FOOD PAIRING

22 april 2024

VERGETEN DRUIVENRAS IN DE SPOTLIGHT

23 april 2024

MASTERCLASSES EN TASTINGS

22 april 2024

LOMMELSE SAHARA

22 april 2024

FOLON EN MAGRITTE IN BRUSSEL

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x